Surffilauta  ja Hiiri

Aivan lähiaikoina alkaa yksi kotimaisen koskikalastajan parhaista sesongeista. Salakka nousee koskeen kudulle toukokuun lopun ja kesäkuun alun aikana, riippuen hieman kesän etenemisestä. Taimenille tämä tarkoittaa yhtä koko vuoden merkittävintä ravinnonhankintajaksoa.

Lukuisista salakkaa jäljittelevistä perhomalleista kotimainen kimalteleva Supertinseli on varmasti yksi tunnetuimista ja tehokkaimmista. Perinteisillä uppoavilla streamereillä kalastus on toki tehokasta, mutta aivan uuden ulottuvuuden tämä sesonki saa, kun käyttää pinnassa uivia perhoja, jotka jättävät vielä uitossa selkeän vanan veteen.

Keskittynyt perhokalastaja
Keskittynyt perhokalastaja Vihavuodenkoskella

Pintaperhokalastuksen suurin viehätys piilee siinä maagisessa hetkessä, kun näkee kalan nousevan perhoon. Pintakalvossa uitettavien streamereiden osalta tämä ei tee poikkeusta. Päinvastoin, taimen iskee niihin usein raivoisalla iskulla ja jopa korkealla loikalla. Tämä jos mikä saa perhokalastajan sykkeen nousemaan yli sallitun rajan. Joskus iskut menevät täysin ohi perhosta, mutta harvemmin se haittaa, sillä tuon hetken yllätyksellisyys ja jännitys korvaa menetetyn tärpin. Eikä taimenen isku jää välttämättä yhteen kertaan. Jos ensimmäinen yritys on mennyt ohi perhosta, voi seuraavalla uitolla samaan paikkaan olla sama vaikutus, joka toivottavasti on kalastajan kannalta parempi ja päättyy komean taimenen haavimiseen.

Pinnassa uitettavista perhomalleista pärjää kahdella yksinkertaisella ja toisistaan poikkeavalla sidoksella. Ehdoton ykkönen on edellä mainitusta supertinselistä tehty versio, jossa perhon selkään sidotaan foamista kelluttava kaistale. Tämän perhon nimi on Surffilauta, ja se on todella tehokas streameri salakkasesongin aikaan, mutta toimii hyvin myös koko loppukauden.

Surffilauta
Surffilauta valmiina tosi toimiin. Taustalla Kangasniemen Läsäkoski johon salakka oli jo noussut. Kosken kuohuissa lymyää suuria taimenia.

Muita toimivia pintaperhoja on erilaiset hiiriperhot. Alunperin hiirijäljitelmäksi sidottu perho jäljittelee loistavasti myös pikkukalaa, varsinkin jos profiilia muokataan sidottaessa hieman solakammaksi alkuperäisestä. Näillä kahdella mallilla pärjää hyvin ja ne ovat toisistaan täysin poikkeavia väritykseltään. Joskus toimii kimalteleva surffi ja toisinaan taas tarvitaan perhoa jossa ei ole kimalletta, vaan vahva silhuetti sekä veteen jäävä vana riittävät. Mitään selkeää ohjetta perhojen keskinäiseen paremmuuteen ei ole.

Hiiri-perho
Yksinkertainen ja tehokas Hiiri-perho

Pinnassa laahaavien streamereiden uittamisessa kannattaa olla ennakkoluuloton ja monipuolinen. Uittosuunnat niin ylä- kuin alavirtaankin ovat kaikki toimivia. Käy potentiaalinen kalan paikka läpi monilla eri uittotekniikoilla. Yksi näiden perhojen jäljittelyn kohde on vahingoittunut pikkukala, joka valuu virtaa alas aivan pinnassa. Parhaaseen syöntihetkeen osuttaessa voi nähdä kuinka taimen tekee kovan iskun salakkaparveen, joista osa vahingoittuu tai jotenkin lamaantuu valuen alavirtaan. Näitä helppoja herkkupaloja taimen käy poimimassa suuhunsa ja tähän hetkeen nämä perhot ovat juuri oikea valinta.