Tehokas ja yksinkertainen haukiperho

Järvi- ja merivedet viilenevät nopeasti tähän aikaan vuodesta, ja edessä on jälleen yksi uusi perhokalastussesonki. Hauet saapuvat viilentyneen veden myötä matalaan ja ovat erittäin hyvin saavutettavissa perholla. Syksyinen hauen perhokalastus on erittäin tehokasta ja siksi myös erittäin suosittua.

Kalassa
Syksyinen järvihauki on napannut perhoon. Kuva: Jukka Hartikainen

Hauen perhokalastukseen nimenomaisesti tarkoitetut välineet ovat enemmän kalastavalle ehdoton hankinta, mutta mikäli lajia haluaa kokeilla ennen isompia välineostoja, riittää että omistaa normaalin 9-10-jalkaisen, 7-8-luokkaisen taimenenkalastukseen tarkoitetun suhteellisen nopeatoimisen vavan. Tällaisella setillä heitettäessä tulee haukiperhon olla sieltä kevyemmästä päästä. Oikeilla materiaalivalinnoilla ja sidontatekniikoita hyväksi käyttäen on haukiperhosta mahdollista saada kookas mutta kuitenkin kevyt. Taimensetissä on useimmiten kelluva siima, jolla pärjää matalilla kaislikoilla kun hauki on syönnillä. Useimmiten toki käytettään intteriä tai uppoavia siimoja.

Tässä ohessa erään kokeneen hauen perhokalastajakaverini muunnos tunnetusta Hollow Deceiver -perhomallista. Se on osoittanut tehokkuutensa useiden vuosien saatossa. Tämä malli täyttää keskeiset kriteerit: kookas, kevyt sekä suhteellisen helppo ja nopea sitoa. Toinen toimiva ja aika kevyt perhomalli on Hopeinen Tinseli.

Mikäli on vasta tutustumassa lajiin vaikkapa aiemmin mainituilla taimenvälineillä, kannattaa koukun valinnassa suosia hieman pienempää ja kevyempää mallia. Myös puruperuke kannattaa valita mahdollisimman kevyeksi.

Hollow Deceiver muunnos
sidos: Juha Rouhikoski

Pyrstö: Pieni kimppu valkoista bucktaila, 4 kpl (2/puoli) punaista Schlappenia.

Runko: Kuparinvärinen kimallekuitu dupattuna, harjataan tuuheaksi

Siipi: Kaksi kimppua bucktailia. Alempi oliivi, päälle ruskea. Sidotaan kimppu kärjet eteenpäin koukun ympäri, jonka jälkeen käännettään siipi taakse. Siipi saa jäädä aika pystyyn. Siipi muotoillaan lopuksi kuuman veden alla.

Pää: Punainen

1.	Hollow Deceiverin muunnos. Tämä väriyhdistelmä on ollut yksi tehokkaimmista.
Hollow Deceiverin muunnos. Tämä väriyhdistelmä on ollut yksi tehokkaimmista.