Terävä ja taipuisa

Kalastajalle on kalastusrensseleiden lisäksi tärkeitä myös kalankäsittelyvälineet. Kalapuukko kulkee kalamiehen ja -naisen mukana reissusta toiseen ja siihen muodostuu ajan myötä ihan erityinen suhde. Ainakin minä koin suuren menetyksen, kun hukkasin sepän takoman damastini viime talvena Hammaskairaan.

Puukko

Saaliin käsittelyssä on monesti tarpeen myös fileerausveitsi. Sekä puukon että veitsen tärkein ominaisuus on terävyys ja teroituksen oppii ainoastaan tekemällä. Liian usein ihmiset arkailevat oman työkalunsa kunnostusta tai laiminlyövät sen laiskuuttaan. Fileointiveitsen terävyys vaatii työtä jokaisen kalankäsittelytuokion jälkeen, välillä sen lomassakin. Se, millaista hiomakiveä, teroituspuikkoa tai muuta välinettä teroituksessa käyttää, ohjaa jokaisen oma opittu tekniikka ja mieltymys. Pääasia, että veistä kunnostetaan riittävän usein. Terävällä veitsellä on kalan käsittely sitten tehokasta ja turvallista. Terä leikkaa silloin, kun sitä vetää tai työntää eli sillä viiltää. Suoraan työntäessä teräväkin veitsi on tylsä. Se on helppo havainnollistaa esimerkiksi tomaatilla, sillä terällä painaessa tomaatti vain painuu kasaan, kun taas viiltämällä siitä saa kauniita siivuja.

Kalan fileeraus

Terän pituuden määrää veitsen käyttötarkoitus, ison kalan käsittelyyn tarvitaan terälle pituutta ja pienten kalojen puhkomisessa riittää lyhyempi teräase tai pelkät kalasakset. Esimerkiksi suuren kuhan nahoitus vaatii pitkän terän, kun ahvenen kanssa pärjää varsin lyhyellä taipuisalla veitsellä.

Taipuisuus onkin fileointiveitsessä tärkeää. Ahventen ja muiden pienempien kalojen kylkiruotojen poisto on helpompaa taipuisalla "uivalla " terällä kuin jäykemmällä, jolla taas suurten kalojen fileen irrottaminen sujuu parhaiten. Minulla on tusinan verran erilaisia kalan fileointiin tarkoitettuja veitsiä ja kalankäsittelykursseilla on asiakkaiden suosikiksi noussut Victorinox. Myös oman kokemukseni mukaan se on yleisveitsenä varsin toimiva ja helppo pitää terässä. Ahvenille tarjoan Wengerin Swibon varsin taipuisaa 15 cm:n veistä. Sushi- ja tarkkoja fileointeja varten minulla on Yoshikin Global -veitsi. Kaikilla meillä on omat mieltymyksemme ja minun on ikivanha kumikahvalla varustettu Marttiinin fileveitsi, joka on ollut mukanani jo parikymmentä vuotta. Se on edelleen ykköstyökaluni, kun Inarilla pistellään siikaa fileiksi.

Kalafilee

Veitset kannattaa myös pestä käsin, kuivata ja säilyttää erillään etteivät ne saa turhia kolhuja. Konetiskiaine ei terää vahingoita mutta puisille kahvoille se on myrkkyä. Useimmat puukonterät ja puukahvat tarvitsevat myös kevyttä öljyllä sipaisua silloin tällöin.

Sitten, kun se oma käteen sopiva työkalu löytyy, tulee siitä erä- ja kalaretkien uskollinen apu ja kumppani.

Mika Soramäki
Vapaa-ajan kalastaja, Vanajavesikeskus