Onnelan Tarjouskirjakauppa

Kalastamo

Suomalaisen vaapun historia

Lisää kuvia

 • https://kalastamo.com/media/catalog/product/cache/2/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/u/suomalaisenvaapunhistoria.jpg
  Kansikuva.

Viestisi kauppiaalle tämän tuotteen tilauksesta (Kauppias saa viestisi tilauksen jälkeen)

Suurin sallittu merkkimäärä: 150

Hinta: 35,00 € / kpl
 

Saatavuus: Varastossa 1kpl

Lähetystapa: Nouto Postista, 3,95 €

Kuvaus

Tässä Vaapun historia -kirjassa käydään läpi suomalaisen vaapun ainutlaatuinen historia ja ne kehitysvaiheet, joiden tuloksena syntyi maailman tunnetuin ja eniten matkittu/kopioitu uistin Rapala.

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

Kauppias: Onnelan Tarjouskirjakauppa

Yksityiskohdat

ISBN: 9789525687224
Kirjoittaja/toimittaja: Hyytinen Timo
Julkaisuvuosi: 2012
Painos: 1
Sivumäärä: 144
Sidonta: Sidottu, kuvakannet (kovakantinen)
Kustantaja: Arma Fennica

Uistimen rungon sisälle sijoitettu kevyt runkolanka on suomalaisen vaapun tärkein innovaatio. Tämän keksinnön myötä pystyttiin rakentamaan keveitä ja hyvin uivia vaappuja, jollaisia ei aikaisemmin tunnettu. Runkolankakeksintö teki mahdolliseksi kenen hyvänsä kalamiehen ryhtyä uistimien tekoon, sillä ohutta teräslankaa löytyi varsin helposti, sen käsittely oli vaivatonta eikä vaatinut erikoiskoneita. Jos vertaa suomalaisen vaapun rakennetta vanhoihin amerikkalaisiin ratkaisuihin, joissa koukun kiinnitys tapahtui ruuveilla ja koneilla prässätyillä heloilla, voi sanoa, että suomalainen ratkaisu on todella nerokas. Runkomateriaalina suomalaisissa vaapuissa oli aluksi amerikkaisen mallin mukaan puu, sitten korkki, kaarna ja lopuksi balsa, joka on yhä käytössä. Vaikka suurin osa nykyisin myynnissä olevista vaapuista valmistetaan jo muovista, on suomalainen balsa-vaappu säilyttänyt asemansa monin mielestä parhaiten kalasvana vieheenä ja pieninä sarjoina balsavaappuja valmistavia yrittäjiä on Suomessa yhä useita kymmeniä. Erilaisia lankaratkaisuja kehitettiin jo 1950-luvulla myös huokoisista muoveista valmistettuihin vaappuihin, mutta niistä ei tullut pysyvää ratkaisua ehkä siksi, että niistä ei saatu tasalaatuisia. Ne eivät pystyneet syrjäyttämään balsavaappua, mutta muovitekniikan kehityttyä kovamuoviset vaaput on vallanneet markkinoita halvan sarjavalmistuksen ansiosta.

Tässä Vaapun historia -kirjassa käydään läpi suomalaisen vaapun ainutlaatuinen historia ja ne kehitysvaiheet, joiden tuloksena syntyi maailman tunnetuin ja eniten matkittu/kopioitu uistin Rapala. Sen kehitys alkoi jo 1930-luvulla ja moninaisten vaiheiden jälkeen se valloitti maailmanmarkkinat 1960-luvulla. Tämän jälkeen Suomeen kehittyi ainutlaatuinen vaappukulttuuri, joka huipentui 1990-luvulla pidettyihin vaapun valmistuksen Suomen Mestaruus kilpailuihin. Vaikka SM-kilpailuita ei enää pidetä, ei vaappujen rakentelu ole vähentynyt, vaan yhä edelleen kymmenet pikkuvalmistajat myyvät tuotteitaan ja sadat urheilukalastajat valmistavat itse omia vieheitään, joilla saatu kala on oma, ainutlaatuinen elämyksensä. Eläköön ainutlaatuinen suomalainen vaappukulttuuri!

Kirjoita ensimmäinen arvostelu.

Kirjoita oma arvostelusi

You're reviewing: Suomalaisen vaapun historia

Miten arvioisit tämän tuotteen? *

  1 tähti 2 tähteä 3 tähteä 4 tähteä 5 tähteä
Laatu

Kauppiaan muita tuotteita

 • Lohi - Uistin-, perho- ja soutukalastus

  Lohi - Uistin-, perho- ja soutukalastus

  89#lohiups

  Hinta: 21,00 € / kpl
 • Pilkkikirja

  Pilkkikirja

  89#pilkkik

  Hinta: 23,00 € / kpl
 • Suomalaisen vaapun historia

  Suomalaisen vaapun historia

  89#afsuomvaappu

  Hinta: 35,00 € / kpl
 • Retkeilykalastus

  Retkeilykalastus

  89#rkalastus

  Hinta: 23,00 € / kpl